Om te beginnen Om te beginnen


Gevoel van verbondenheid

Eensgezind, één liefde, één in streven, eén van geest. Filippenzen 2: 2

Op het moment dat ik dit schrijf, heeft het Nederlands elftal de wedstrijd tegen Frankrijk achter de rug en staat de wedstrijd tegen Oostenrijk voor de deur. Veel straten en huizen zijn momenteel oranje gekleurd en de nationale stemming is opperbest want ze doen het best goed. lk vind het iedere keer weer opmerkelijk hoe sterk dat oranje gevoel leeft in ons land. Daar wordt van alle kanten op ingespeeld en er zijn genoeg mensen die hier helemaal in opgaan. Voor hen is er op dit moment niets belangrijkers dan dat wij als winnaar uit de bus komen. Voor hen is het méér dan een spel, het lijkt bijna van levensbelang te zijn.
Zelf sta ik er wat nuchterder in maar ik gun ieder uiteraard z'n plezier. Oranje is goed voor de samenleving want het schept verbondenheid tussen mensen die samen de slingers ophangen en met elkaar in een tent een (nou ja, wel meer dan één...) biertje drinken.


Tot op zekere hoogte is dit gevoel van samenzijn niet zo moeilijk.
Een feestje vieren doen de meeste mensen graag, dat gaat bijna vanzelf. Als het om diepere waarden gaat dan is dat wel anders. Een echte samenleving met elkaar zijn, vraagt wel het nodige van ons allemaal. Het lijkt wel alsof de verschillen tussen mensen en groepen in ons land groter zijn geworden. Meningen over tal van actuele onderwerpen lopen sterk uiteen. Dat hoeft niet onoverkomelijk te zijn wanneer we het gesprek maar zoeken en proberen elkaar te begrijpen en daar mankeert het nog wel eens aan.
We zien dat ook in de politiek. Na een lang proces gaat het nieuwe kabinet eindelijk van start maar de eenheid is fragiel. Stevige uitspraken echoën na en het onderlinge vertrouwen is broos. De eenheid bewaren zal een pittige opdracht zijn voor alle betrokkenen.
In de samenleving is het niet anders want ook hier staan de verhoudingen nogal eens op scherp. Er leven verwachtingen dat de zon nu over ons land zal schijnen maar er is ook scepsis over de levensduur van de regering. Er is onvrede over tal van zaken in ons land en in de wereld maar anderen hopen dat er nu echt een nieuwe wind zal gaan waaien.
Zijn we in staat en is het ons verlangen om dat oranje gevoel ook na het EK te bewaren? De samenleving zou er zoveel plezieriger door kunnen worden. Daarom hebben wij dit appèl van Paulus zo nodig in onze tijd. Uit je bubbel stappen om de ander, als die ook uit z'n bubbel tevoorschijn komt, als mens te ontmoeten. Over je schaduw heen springen en dan te ontdekken dat de wereld anders is wanneer je er vanuit een nieuwe invalshoek naar kijkt.

Klemmende oproep.
Paulus doet deze klemmende oproep tot eenheid omdat er blijkbaar in de gemeente van Filippi de nodige verdeeldheid is. Dat is heel menselijk: zoveel hoofden, zoveel zinnen.
Paulus hoopt dat mensen elkaar willen aanvullen en zo iets voor elkaar betekenen. Wanneer die goede krachten zich bundelen, zijn mensen samen sterker en beter opgewassen tegen de uitdagingen van hun tijd.
Wees daarom één in liefde die het goede uitstraalt, wees éen in streven om er samen de schouders onder te zetten, wees één van geest om de tegenstellingen te overstijgen en te zoeken naar wat ons in Jezus' naam met elkaar verbindt.
Ds. Evert van der Veen

 

 

terug